Thursday, April 3, 2008

Σώπα δάσκαλε, φώναξε...



"…Ώρες μας έπαιρνε τ'αυτιά ποια φωνήεντα είναι μακρά, ποια βραχέα και τι τόνο να βάλουμε, οξεία ή περισπωμένη∙ κι εμείς ακούγαμε τις φωνές στο δρόμο, τους μανάβηδες, τους κουλουρτζήδες, τα γαιδουράκια που γκάριζαν και τις γειτόνισσες που γελούσαν, και περιμέναμε πότε να χτυπήσει το κουδούνι, να γλιτώσουμε. Κοιτάζαμε το δάσκαλο να ιδρώνει απάνω στην έδρα, να λέει, να ξαναλέει και να θέλει να καρφώσει στο μυαλό μας τη γραμματική, μα ο νους μας ήταν έξω στον ήλιο και στον πετροπόλεμο∙ γιατι πολύ αγαπούσαμε τον πετροπόλεμο και συχνά πηγαίναμε στο σχολείο με το κεφάλι σπασμένο.
Μια μέρα, ήταν άνοιξη, χαρά Θεού, τα παράθυρα ήταν ανοιχτά κι έμπαινε η μυρωδιά από μια ανθισμένη μανταρινιά στο αντικρινό σπίτι∙ το μυαλό μας είχε γίνει κι αυτό ανθισμένη μανταρινιά και δεν μπορούσαμε πια ν' ακούμε για οξείες και περισπωμένες. Κι ίσια ίσια ένα πουλί είχε καθίσει στο πλατάνι της αυλής του σκολειού και κελαηδούσε. Τότε πια ένας μαθητής, χλωμός, κοκκινομάλης, που 'χε έρθει εφέτο από το χωριό, Νικολιό τον έλεγαν, δεν βάσταξε, σήκωσε το δάχτυλο:

- Σώπα, δάσκαλε, φώναξε∙ σώπα, δάσκαλε, ν' ακούσουμε το πουλί!..."
Απόσπασμα από την Αναφορά στον Γκρέκο του Νίκου Καζαντζάκη

3 comments:

  1. Την πρώτη φορά που το διάβασα βρισκόταν στο οπισθόφυλλο ενός βιβλίου για Εκθέσεις. Ήμουν στο Γυμνάσιο νομιζω. Από τότ η φράση αυτή πάντα με ακολουθεί...

    ReplyDelete
  2. Αυτο το αποσπασμα εμπνεει,νομιζω,τους δασκαλους του ορεινου χωριου Φουρφουρα,που εχουν βαφτισει το σχολειο τους''Το σχολειο της φυσης και των χρωματων''.......Κι εμενα αξεχαστο μου μενει και χαιρομαι που υπαρχουν Δασκαλοι με Δ κεφαλαιο.Ιδιως ο Αγγελος Πατσιας!Και τι δεν κανουν εκει περα......

    ReplyDelete
  3. Αν πράγματι υπάρχουν τέτοιοι δάσκαλοι στην Ελλάδα τότε αξίζει το όνομα τους να ακουστεί και η δουλειά τους να γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Σ’ευχαριστώ για το σχόλιο σου.

    ReplyDelete